снимка: pixabay.com1902 г. във Великобритания за първи път като доказателство за

...
снимка: pixabay.com1902 г. във Великобритания за първи път като доказателство за
Коментари Харесай

На този ден в историята - Започват да се използват пръстови отпечатъци

снимка: pixabay.com

1902 година във Англия за първи път като доказателство за виновност са употребявани пръстови отпечатъци, снети от мястото на закононарушението. Дактилоскопията е способ за идентификация на индивида, единствено по отпечатъците от пръстите, учреден на неповторимата рисунка на човешката кожа, изясняват специалистите.

Методът е употребен за първи път от британеца сър Уилям Джеймс Хершел, който в средата на 19 в. е полицейски чиновник в Британска Индия.

През 1902 година в британския град Епсъм измежду огромен брой арестувани крадци-рецидивисти попаднал и един вид, който се кълнял, че в никакъв случай не бил изправян пред съд, а кражбата била непозната за него. Когато полицейските инспектори му съобщили, че се споделя Бенджамин Браун, родом от Бирмингам, и че има купища присъди, той процедил през зъби: „ Проклети отпечатъци, знаех си, че макар променената ми идентичност в миналото ще ме провалят ”.

Но още през 1894 година в Англия дружно с измерването на частите на човешкото тяло по метода на Бертийон била въведена и регистрацията на папиларните рисунки на пръстите на нарушителите. След 7 години методът се ползвал в съвсем цяла Европа.

Съществуват признаци, по които безпогрешно може да бъде разпознат всеки човек даже дълго след неговата гибел, в случай че на пръстите на ръцете му се е запазило най-малко малко късче кожа. Такъв един симптом е рисунъкът на папиларните линии, който постоянно остава еднакъв, без значение от възрастовите и физическите промени в тялото. Този рисунък на линиите е незабравим. Всички опити за неговото изкривяване дават краткотраен, временен резултат. Поради тази причина отпечатъците на пръстите са по-сигурен метод за идентифициране на обвинени, в сравнение с други начини. 

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР